Cultuur
Kunst en cultuur, erfgoed, evenementen en design (evenals sport en recreatie) hebben bijgedragen aan de aantrekkingskracht van Eindhoven voor inwoners, bezoekers, bedrijven en (internationaal) talent. Om hier te wonen, te leven, te verblijven of te vestigen. Daarnaast hebben ze in samenhang met andere domeinen een
belangrijke bijdrage geleverd aan de leefbaarheid van de stad. En ze hebben bijgedragen aan de eigen kracht van de inwoners, verbinding en ontmoeting en het imago en vestigingsklimaat van de stad. Hoewel dit jaar, net als voorgaand jaar, helaas minder dan normaal door de genomen corona maatregelen. In 2021 hebben we, net als in 2020, steun geboden aan diverse instellingen en makers om onze belangrijke culturele infrastructuur zo goed mogelijk overeind te houden.
We streven ernaar dat zoveel mogelijk mensen culturele activiteiten bezoeken en waarderen. De Stichting Cultuur
Eindhoven is daarbij essentieel. Zij heeft uitvoering gegeven aan de Cultuurbrief 2021-2024, het beleidskader voor kunst en cultuur, waarvan 2021 het eerste jaar was van de nieuwe periode. Eindhoven is een creatieve stad, waar naast culturele professionals inwoners zelf aan kunstbeoefening kunnen doen. We hebben het beoefenen van amateurkunst gefaciliteerd en hebben kinderen en jongeren, zoveel als dit jaar mogelijk was, in contact gebracht met kunst en cultuur.
Verder hebben er in 2021 een aantal andere belangrijke ontwikkelingen plaats gevonden. Zo is het Futurelab in Eindhoven van start gegaan, mogelijk gemaakt samen met het ministerie van OCW, de provincie Noord-Brabant en het Regiofonds. En het Eindhoven Museum heeft verdere vervolgstappen gezet met de ontwikkeling van Vonk. Ook is met Regio Deal middelen een begin gemaakt met de uitvoering van het Atelierbeleid door het opstellen, uitzetten en uitvoeren van de Makerspaceregeling waarmee 11 makerspaces investeringen hebben kunnen doen om creatieve makers beter te bedienen en er is verder gewerkt aan de voorbereidingen voor de transformatie van twee schoolgebouwen naar ateliercomplexen..
Daarnaast is er verder gewerkt aan een integraal gezondheidsplan, domein overschrijdend, waar cultuur ook deel van uitmaakt. Cultuur zal waar mogelijk verbindingen aan gaan met maatschappelijke vraagstukken, ruimtelijke vraagstukken en sport, in relatie tot gezondheid. Beweging, zin en mentale gezondheid zijn hierin met name belangrijk.
Het Van Abbemuseum biedt bezoekers en gebruikers van het museum digitaal maar liefst fysiek - door middel van kunst - diverse en verrassende perspectieven op de stad en de wereld om hen heen. Het Van Abbemuseum intensiveert hiertoe zijn lokale, regionale, nationale en internationale samenwerkingsverbanden met culturele organisaties, onderwijs, bedrijfsleven, Brainport en diverse burgerinitiatieven. Dit sluit aan met de doelstelling van het museum om zo inclusief mogelijk te werken met en voor deze partijen.