Taakvelden

7.3 Afval

In 2021 hebben we ons vooral gericht op:

Uitvoeren plan van aanpak bijzet (2019):

Het plan van aanpak bijzet zet in op het verbeteren van het aanbiedingsgedrag, het verminderen van het aantal klachten over bijzet, en het inzetten van de bestuurlijke boete. De aanpak bijzet is in 2021 op alle fronten verder geïntensiveerd. Sinds de start van de actieve aanpak zien we, na een stijging in 2020 (Corona-effect) in 2021 een dalende trend in de stad. Sinds medio 2021 is ook de bestuursrechtelijke handhaving weer ingezet: dit was als gevolg van Corona in 2020 en deels 2021 niet mogelijk.

Plan B: reduceren van de hoeveelheid restafval:

In april 2021 is de afvalstrategie voor huishoudelijk afval door de raad vastgesteld: de strategie heeft ten doel de hoeveelheid restafval binnen vier jaar terug te dringen met ca. 30% (intensivering bronscheiding Gft, oud papier/ karton en afvalverpakking (plastic, metaal, drankverpakkingen).
Onderdeel van de strategie is het uitwerken van de businesscase Plan B om de hoeveelheid restafval, en daarmee de verbrandingskosten, verder te reduceren. In 2021 is de beoogde businesscase voor een te realiseren nascheidingsinstallatie (NSI) in zuid Nederland met meerdere gemeenten in Noord-Brabant nader onderzocht. De beoogde locatie en juridische inbedding van de NSI is met elkaar verkend. Ook is inzichtelijk gemaakt dat een eventuele samenwerking tussen gemeenten 150.000 ton restafval per jaar, minimaal 10 jaar lang, moet inzamelen voor een initieel haalbare business case. Daarnaast wordt het Eindhovens restafval van milieustraten verwerkt in de demontagehal van Cure in gemeente Geldrop, waardoor het scheidingspercentage van grof huishoudelijk afval inmiddels is verhoogd naar meer dan 85%.
Ook is de Afvalstoffenverordening in 2021 aangepast. Daarin is een aantal quick-win maatregelen van het Raadsdossier “Doorontwikkeling afvalinzameling” van 2020 (zoals de bestuurlijke boete) en wettelijke verplichtingen (Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van 1 juli 2020) verwerkt.

Het monitoren van en rapporteren over de uitvoeringspraktijk van de inzameling van huishoudelijk afval in de stad:

De ontwikkeling van een integrale monitor is opgestart, gericht op maandelijkse hoeveelheid afval, bijzet, meldingen/melders, handhaving/opgelegde handhavingsbeschikkingen. Deze monitor wordt komende tijd verder aangevuld (zoals met “zachte” belevingsinformatie van inwoners).

Deze pagina is gebouwd op 06/03/2022 10:23:03 met de export van 05/30/2022 14:14:49