Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijke stad en voor economische en sociale ontwikkeling. Een stad moet niet alleen veilig zijn, de inwoners moeten zich ook veilig voelen. Een veilige stad is de basis om in vrijheid te kunnen wonen, werken en leven. Die verantwoordelijkheid dragen we samen met vele partners.
In Eindhoven is ook in 2021 gewerkt aan een stad waar mensen veilig zijn en zich veilig voelen. Om de wijken leefbaar en de stad (internationaal) aantrekkelijk te houden is gewerkt aan een stad met minder overlast en criminaliteit. De corona crisis heeft invloed gehad op de inzet van mensen en middelen en dus ook op de behaalde resultaten.
Zo zijn als gevolg van de coronamaatregelen voor het tweede achtereenvolgende jaar meerdere gemeentelijke activiteiten, waarbij het bewaren van de 1,5 meter afstand niet continue kon worden gewaarborgd, niet doorgegaan. Denk hierbij aan evenementen, (BITE)controles en groepsbijeenkomsten. Met veel inzet vanuit Veiligheid is het in perioden, binnen de geldende coronamaatregelen, mogelijk gebleken evenementen doorgang te kunnen laten vinden. Daarbij was in sommige gevallen op het laatste moment sprake van gewijzigde coronaregels, waardoor wijzigingen en aanpassingen noodzakelijk waren in de opzet en inrichting. Het is mede met inzet vanuit Veiligheid gelukt in 2021 de Dutch Design Week (DDW) en Glow als evenement in 2021 plaats te laten vinden.
In het derde kwartaal van 2021 zijn, met inachtneming van de geldende coronaregels, de noodzakelijke BITE-controles weer opgepakt. De maatschappelijke onrust is in 2021 niet afgenomen. De wisselende coronamaatregelen hebben effect op inwoners en bedrijven en maken dat af en toe de spanningen in de samenleving oplopen. Het gehele jaar door, maar vooral in het derde kwartaal van 2021 is een multidisciplinaire en integrale werkgroep maatschappelijke onrust stand bye geweest om bij (dreigende) spannende momenten klaar te staan om eventuele maatschappelijk ontwrichtende activiteiten aan te pakken. Tot slot is er veel tijd gestoken om de steeds veranderende nationale en regionale maatregelen in de coronacrisis te vertalen naar gemeentelijk beleid in de vorm van onder meer handelingskaders. Hierbij is ook veel tijd gaan zitten in de coördinatie op de gemeentelijke uitvoering van dit beleid.
Ondanks de coronamaatregelen hebben we vanuit Veiligheid in 2021 toch in grote mate invulling kunnen geven aan het meerjarenbeleid, zoals vastgesteld in het beleidskader veiligheid, waaronder de geprioriteerde veiligheidsprogramma’s. In het tweede deel van 2021 is een start gemaakt met een strategische verkenning die input zal opleveren voor een nieuw vast te stellen beleidskader in 2022.
In het kader van toezicht en handhaving leefbaarheid is in 2021, op basis van het jaarlijks uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH), uitvoering gegeven aan de VTH-taken.
Op het gebied van dierenwelzijn heeft het jaar 2021 voornamelijk in het teken gestaan van de nieuwe zwerfdierenopvang. Een nieuw gebouw ter vervanging van de Doornakkers is in gebruik genomen en daarnaast is een nieuwe stichting opgericht. Deze stichting, stichting ROZE, voert vanaf 2022 de taken uit met betrekking tot (zwerf)dierenopvang waar voorheen de Dierenbescherming dit deed.