Taakvelden

7.4 Milieubeheer

In 2021 hebben we ons vooral gericht op:

Cumulatief beheerste situatie gezonde leefomgeving:

In 2021 hebben we het volgende gedaan om milieu-emissies te beperken c.q. te beheersen:

Vergunningen, toezicht en handhaving:  
De capaciteit in relatie tot milieuvergunningen is lager geweest dan gebruikelijk vanwege corona, vertrokken medewerkers en krapte op de arbeidsmarkt. Door corona zijn controles deels administratief en deels virtueel uitgevoerd. Het volgende is gerealiseerd:  

Vergunningen: 32 vergunningen, 14 vooroverleggen, 107 meldingen, 6 milieutoetsen, 2 beoordelingen aanmeldnotitie MER.
Toezicht: 283 integrale controles, 531 controles op deelaspecten waarvan 235 administratief, 287 hercontroles.
Handhaving:49 vooraankondigingen dwangsom verzonden, 10 dwangsommen opgelegd. (waaronder ACE asfaltcentrale).
Meldingen: 833 meldingen, meest voorkomend geluids- en geuroverlast.

Lucht:  
De luchtkwaliteit is volgens landelijke richtlijnen gemonitord. Hierbij is specifiek aandacht geweest voor de Vestdijk. De meetdata van het Regionale Meetnet Lucht ten aanzien van (ultra)fijnstof en NO2 zijn in december ontsloten. Hierna is een regionale conferentie gehouden over het bereikte resultaat en de vervolgacties voor schone lucht. Ook is het Rekenkameronderzoek luchtkwaliteit uitgevoerd en tot raadsbesluit gebracht en er is een Collegebrief opgeleverd over de impact van Corona op luchtkwaliteit (Palmesbuisjes NO2). Daarnaast zijn diverse rapporten opgesteld, zoals Het Bidbook ter uitwerking van het Schone Lucht Akkoord en de eindrapportage Longen van de stad. In het Vonderkwartier is het project  ‘Samen meten aan luchtkwaliteit’ opgestart. Voor het uitwerken van het in maart vastgestelde Bidbook voor het Schone Lucht Akkoord zijn vier SPUK-subsidies verkregen (á 1,4mlj) voor burgerparticipatie regionaal meetnet lucht, micro-hubs, houtstook en Challenges frisse lucht.

Geluid:  
De geluidsbelasting in de stad is volgens planning gemeten. Ook is de meetstrategie geluid voor de luchthaven tweemaal aan de orde gesteld in de bestuurlijke overlegtafel LEO, maar nog niet tot besluitvorming gebracht. De Regionale VerkeersMilieuKaart actueel gehouden.

Omgevingswet:  
Er zijn voorbereidingen getroffen op het inregelen van het instrumentarium van de Omgevingswet. Ook zijn er bijdragen geleverd aan de pilot Omgevingsplan Oud Woensel binnen De Ring, de Omgevingsverordening, en een impactanalyse naar de consequenties Omgevingswet voor de organisatie.

Risico's:  
In de coalitie van gemeenten en provincies aan de Brabantroute is de positionpaper “Balans in Basisnet” opgesteld voor de lobby met het rijk. Het jaarlijkse plaatsingsplan van de providers is afgestemd ten aanzien van wijzigingen en uitbreidingen van antennes in de stad, alsmede zoeklocaties voor mogelijke uitbreidingen.
Er is een haalbaarheidsonderzoek opgestart voor “verkabeling” van de 150kV hoogspanningslijn in Eindhoven–Noord”.

Stikstof: Er is geparticipeerd in de Brabantse ontwikkelaanpak stikstof (BOS).   

Gezonde verstedelijking
Er is een module uitgewerkt ‘Gezonde openbare leefruimte’ ten behoeve van de digital twin Eindhoven. Tevens is er een communicatiestrategie uitgewerkt voor gezonde verstedelijking in relatie tot integrale gezondheid en is bijgedragen aan de voorbereiding en uitwerking van het raadsbesluit Integraal gezondheidsbeleid van oktober 2021.

Saneren en onderzoeken van te hoog belaste situaties bodem, geluid en lucht.:

Bodemsanering: De saneringen Strijpsestraat/Den Bult en de Tapuitstraat zijn gestart. In de hele stad zijn in 2021 84 onderzoeken en 53 saneringen uitgevoerd. Het betreffen onderzoeken en saneringen van zowel de gemeente als van derden. Vanuit de gemeente is de grote sanering in de tuinen aan de Palingstraat afgerond en is gestart met de langlopende sanering aan de Strijpsestraat/Den Bult. Daarnaast zijn de voorbereidingen van de omvangrijke saneringen aan  de Eimerick nagenoeg afgerond, zodat deze in 2022 kunnen starten.

Geluid: Als gevolg van corona zijn vrijwel alle activiteiten op het vlak van sanering wegverkeerslawaai stilgevallen. Voorbereidende werkzaamheden zijn voor diverse wegen gestart voor het aanbrengen van stil asfalt.

Voor het centrum is het gebiedsgericht grondwaterbeheer vastgesteld. Hiermee ontstaat ruimte om binnen vaste kaders adaptief te kunnen omgaan met de omvangrijke grondwaterverontreinigingen. Daardoor kan optimaal worden ingezet op het benutten van bodemenergie. Met Signify zijn afspraken gemaakt over sanering van het grondwater aan de Emmasingel (uitvoering start 2022) en overname van de restvervuiling (met afkoopsom) door de gemeente. De kosten van onderzoeken naar niet gesprongen explosieven bij ruimtelijke plannen in 2020 zijn succesvol gedeclareerd (535K).

Verbeteren woonsituatie:

Ten behoeve van gezonde verstedelijking hebben we in 2021 weer diverse activiteiten ontplooid: Er is gewerkt aan het Integraal gezondheidsbeleid (vastgesteld in oktober 2021) en de uitvoeringsagenda (besluitvorming Q1 2022). Het ontwerp-lab Duurzame Gezonde Leefomgeving is afgerond. Ter uitwerking van de summit Gezonder Brabant (BrabantStad) is een fundament gemaakt voor de agenda Toekomst voor gezondheid.  
Ook zijn er diverse nieuwe projecten opgesteld en gestart: Gemeenten Samen Gezond (meerjarige samenwerking en onderzoeksproject ter versterking en verbetering van lokale integrale aanpakken van gezondheidsbevordering in de gemeentelijke praktijk o.a. JOGG, Trippel A); de challenge ‘Frisse Lucht’ in wijk Het Ven; "Gezonder en gelukkiger leven" waarbij we samen met inwoners bouwen aan een gezonde leefstijl, leefomgeving, terugdringen van eenzaamheid en het project ‘Healthy aging’ in samenwerking met de Open Universiteit en de gemeenten Bladel en Heerlen.


Visie op de ondergrond: Er is een start gemaakt met ontwikkelen van een visie op de Eindhovense ondergrond (bouwsteen voor de Omgevingsvisie 2.0).

Terugdringen van de cumulatieve milieu-gezondheidslast in de verdichtende stad/regio: De luchtkwaliteit is (en wordt komende jaren) verder verbeterd door genomen besluiten (0-emissiezone, autoluwe verdichting). Dit blijkt ook uit gegevens van de Monitoringstool 2021. Naar verwachting zal dit worden bevestigd in de in Q1 en Q2 2022 verwachte rapportages over de meetnetten van NO2 Palmesbuisjes en het regionale meetnet (ILM 2.0 AiREAS).

Ruimtelijke plannen: er zijn bijdragen geleverd aan Knoop XL, Eindhoven NW, Proefcasus EA, Omgevingsplan (adviezen, project- en werkgroepen (lokaal en regionaal)).

Uitwerking Duurzaamheid:

Taken en projecten op het gebied van duurzaamheid zijn integraal uitgewerkt in paragraaf 3i Duurzaamheid. Deze zijn in dit taakveld niet vermeld om dubbeling te voorkomen.

Deze pagina is gebouwd op 06/03/2022 10:23:03 met de export van 05/30/2022 14:14:49