Dit taakveld heeft met name betrekking op het realiseren van onze ambities door bestuurlijke en ambtelijk samen te werken in wisselende coalities en op wisselend schaalniveau. Samenwerking in netwerken is en wordt steeds noodzakelijker om (complexe) maatschappelijke opgaven te realiseren. In 2021 zijn hiervan ook weer een aantal goede voorbeelden geweest, zoals de samenwerking met rijk en provincie om invulling te kunnen geven aan onze verstedelijkingsopgave of de samenwerking met het rijk om de BNA en de Regiodeal te realiseren. Corona heeft voor extra uitdagingen gezorgd om onze Brusselse en Haagse lobby goed en effectief vorm te geven, maar deze uitdaging was niet uniek voor Eindhoven gezien het globale karakter van de pandemie. Tenslotte is in 2021 een nieuwe Nota Inwoners- en Overheidsparticipatie vastgesteld en werkten we aan verdere doorontwikkeling en borging hiervan in ons beleid. Bijvoorbeeld in relatie tot de Omgevingswet, maar ook door innovatie experimenten zoals de inwonersbegroting.
Beleidsstukken:
Blijven inzetten op de verbinding en samenwerking met de ons omliggende gemeenten
Toelichting:
Als verantwoordelijke centrumstad van de (Brainport)regio hebben we ons ook in 2021 onverkort, binnen de gestelde kaders, ingezet op de verbinding en samenwerking met omliggende gemeenten. Ten aanzien van de samenwerking in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) samenwerking zijn er geen afwijkingen met betrekking tot onze inzet. Basis voor het partnerschap tussen de 9 gemeenten is de ‘Samenwerkingsagenda 2018-2025’, waarin gezamenlijk uitvoering wordt gegeven aan acties op het gebied van wonen, economie, voorzieningen en evenementen en ruimte. Deze agenda is inmiddels grotendeels gerealiseerd en op een aantal punten ingehaald door de realiteit. Het Bestuurlijk Platform van de SGE samenwerking heeft daarom besloten najaar 2021 een proces op te starten om de samenwerkingsagenda te actualiseren. Deze agenda zal eind 2022 ter besluitvorming aan de 9 raden worden voorgelegd. Ten aanzien van de samenwerking binnen de Metropool Regio Eindhoven (MRE) zijn er geen afwijkingen met betrekking tot onze inzet. De huidige samenwerkingsagenda loopt tot en met eind 2022. Hierin wordt samengewerkt op de thema’s economie, mobiliteit, energietransitie en transitie landelijk gebied. Het proces om te komen tot een geactualiseerde agenda is in het najaar 2021 opgestart. Eind 2022 wordt de nieuwe samenwerkingsagenda ter zienswijze aan de 21 raden voorgelegd, waarna deze zienswijzen worden meegewogen door het algemeen bestuur van de MRE bij de besluitvorming over de samenwerkingsagenda.
Uitvoering Stedelijke agenda Brabantstad
Toelichting:
Ook in 2021 hebben wij uitvoering gegeven aan de in de Stedelijke Agenda BrabantStad gemaakte afspraken. Eindhoven heeft als bestuurlijk trekker de summit Slimme en Duurzame Mobiliteit en als ambtelijk trekker de summit Digitale Stad verder gebracht. 2021 betreft het laatste jaar van de huidige samenwerkingsagenda. Op het vlak van mobiliteit, digitalisering en cultuur zijn concrete samenwerkingsresultaten geboekt. Voor het thema slimme en duurzame mobiliteit is in oktober 2021 de samenwerkingsovereenkomst 2020 t/m 2023 getekend. Binnen het thema ‘digitale stad’ zijn er in 2021 belangrijke stappen gezet in het gezamenlijk realiseren van een ‘BrabantRing’; Dit is een hoogwaardige digitale infrastructuur op het bieden van digitale connectiviteit als aanjager voor innovatieve maatschappelijke toepassingen. Binnen het thema cultuur wordt uitvoering gegeven aan gezamenlijke subsidieregelingen. Ontmoeting en netwerk vormen een belangrijk onderdeel van de samenwerking; hier kon in 2021 door de coronasituatie en maatregelen beperkt invulling aan worden gegeven. In najaar 2021 is het proces gestart om te komen tot een nieuwe samenwerkingsagenda. Deze agenda zal medio 2022 ter informatie aan de raden worden voorgelegd.
Versterking van triple helix-samenwerking met inwoners
Toelichting:
De Brainport Nationale Actieagenda (BNA) is het langjarig partnerschap tussen Rijk en regio. De acties en ambities in de BNA worden onverkort doorgezet en dragen bij aan brede welvaart. De impulsmiddelen voor de Regio Deal-projecten dienen daarbij als vliegwiel. Deze projecten worden steeds meer zichtbaar. Zo is het Urban Sport Park Eindhoven in mei 2021 in gebruik genomen, samen met de verbouwde skatehal Area 51 op Strijp-S. Het ruimtelijke en cultuurinhoudelijke plan voor het nieuwe cultuurhistorisch museum VONK krijgt steeds meer vorm. Dat geldt ook voor het Dedicated Conference Center, dat -als uitkomst van een aanbesteding- als Elysion Covention Center wordt gerealiseerd aan de Aalsterweg, nabij A2/N2. Duidelijk is ook dat Next Nature Network (NNN) zich met een futurelab vestigt in het Evoluon.
De Kabinetsformatie bood kansen om een aantal nieuwe accenten in de BNA voor elkaar te krijgen. Dat is ook nodig, omdat de financiering uit de Regio Deal dit jaar afloopt en structurele financiering, bijvoorbeeld uit een herijkt Gemeentefonds, uitblijft. Vanuit dit perspectief is door de triple helix ook een bidbook opgesteld, bestaande uit 3 pijlers: innovatie/kennis, talent en woon- en leefklimaat. Dit heeft tot resultaten geleid. Zo is er in het coalitieakkoord van het Kabinet Rutte IV opgenomen dat de mainportstatus van Brainport Eindhoven verder wordt doorontwikkeld. Dit betekent dat wij een aantal belangrijke gemeentelijke ambities op het gebied van verstedelijking/wonen, mobiliteit(stransitie), arbeidsmarkt en innovatie voor maatschappelijke oplossingen een extra impuls kunnen geven.
Intensivering samenwerking
Toelichting:
REOS heeft inmiddels zijn effect gehad in onder meer de opname van Internationale Knoop XL als grootstedelijke ontwikkellocatie in NOVI. Knoop XL is inmiddels door het kabinet aangemerkt als 1 van de 14 grootschalige woningbouwlocaties in de aanpak van het woningtekort dat zich vooral voordoet in de grote steden (deze 14 locaties zijn ook benoemd in het coalitieakkoord van Kabinet Rutte IV, en hier zijn tevens middelen voor gereserveerd). Met die steden trekt Eindhoven ook steeds meer op, omdat op verschillende thema’s de opgaven en uitdagingen vergelijkbaar zijn. Te denken valt aan het thema wonen en leegstand in binnensteden. Samen met de G4 werkt Eindhoven onder meer aan een opkoopbescherming, zodat de gemeente wijken kan aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure woningen meer mogen opkopen om die vervolgens te verhuren. En in de belangenbehartiging naar het Rijk trekken we samen op om ervoor te zorgen dat het nieuwe Kabinet investeert in kwetsbare wijken.
Bestuurlijke netwerken en samenwerkingsverbanden
Toelichting:
Samen sta je sterker. Dat is in de notendop waarom we samenwerken met andere gemeenten. Veel vraagstukken of knelpunten in Eindhoven zijn ook aan de orde in andere gemeenten. Te denken valt aan de opschalingskorting, de aanzuigende werking van het abonnementstarief, maar ook de tekorten in de jeugdzorg. Om meer massa te maken zoeken we de samenwerking op, zodat ons signaal richting Den Haag sterker is. Daarnaast werken we samen ook omdat gemeenten veel van elkaar kunnen leren en daarom we vinden het belangrijk om aan kennisuitwisseling te doen. We werken in deze netwerken samen om een sterker geluid te laten horen in de belangenbehartiging richting den Haag. Drie Eindhovense bestuurders hebben zitting in VNG-commissies.
Samenwerking op Europese schaal
Toelichting:
Nadat in 2021 het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK - 2021-2027) van start ging, heeft Eindhoven met name krachtig ingezet op de lobby en positionering van onze stad binnen de Europese missie klimaatneutrale steden. Dit heeft geleid tot een akkoord binnen het college rond de Eindhovense kandidatuur, in samenwerking met de gemeente Helmond en private- en kennispartijen in het Brainport ecosysteem. We verwachten in 2022 tot een klimaatcontract te kunnen komen. Verder waren in 2021 de kansrijke mogelijkheden voor het binnenhalen van projectsubsidies relatief beperkt. De impact van corona, en mede daardoor een trage start van de verschillende EU programma’s, waren hiervan belangrijke redenen. We verwachten meer mogelijkheden in 2022.
Inwoners en overheidsparticipatie
Toelichting:
In 2021 hebben we meerdere stappen gezet voor de toekomst van inwoners- en overheidsparticipatie (IOP) in onze stad. Drie nieuwe uitgangspunten zijn met de raad besproken, te weten 1. Doelgericht maatwerk, 2. Bewust gesprek en 3. Energie en vernieuwing. Deze hebben een plek gekregen in de Nota Inwoners- en overheidsparticipatie, welke de raad in september 2021 heeft vastgesteld. De nota is de basis voor ons participatiebeleid voor de komende jaren, zoals participatiebeleid Omgevingswet dat ook in 2021 door de raad is vastgelegd. De uitgangspunten zetten wij ook direct in werking zoals bij het participatie traject Integraal gebiedskader Stadhuisplein. Daarbij hebben we op basis van duidelijke afspraken en met behulp van innovatieve methodes maar liefst meer dan 5000 inwoners kunnen betrekken! We gegeven ook aandacht aan evaluatie, samen met het kennisinstituut Movisie in de vorm van lerende praktijk waarmee we onze ervaringen direct in de komende trajecten kunnen inzetten. Ook zijn we in gesprek gegaan met de Raad over de aanscherping van onze participatie kaders en instrumenten zodat we de snelle groei van de stad optimaal kunnen faciliteren. Dat gesprek levert in de loop van 2022 een aantal praktische instrumenten die verwachtingen rondom het participatieproces helpen te managen. We experimenteren ook met nieuwe vormen van participatie. Op initiatief van en in samenwerking met de Raad hebben we de pilot Inwonersbegroting in Oud Woensel uitgevoerd. Deze heeft veel energie en nieuwe ideeën voor de buurt geleverd. De ervaringen van de pilot hebben we vastgelegd in een evaluatierapport.
In 2021 hebben we ons vooral gericht op:
•
Samenwerking op Europese schaal:
Belangrijkste resultaten zijn de succesvolle voorbereiding voor indiening voor de Eindhovense kandidatuur aan de Europese missie klimaatneutrale steden en de analyse en start van voorstellen op verschillende subsidie- en financieringsprogramma’s uit de nieuwe begrotingsperiode van de Europese Commissie (2021-2027), die naar verwachting in 2022 resultaten gaan opleveren.
•
Constructieve samenwerking met gemeenten:
In MRE verband: In 2021 is, vanuit het POHO economie, gestart met een regionaal proces om gericht input vanuit de 21 gemeentes op te halen voor het Jaarplan 2022 Brainport Development, om zo de overheidsinbreng in Brainport sterker te verankeren. Een mijlpaal was het vaststellen van de regionale energiestrategie (RES) 1.0 door alle 21 gemeenteraden, de algemene besturen van de waterschappen en gedeputeerde staten van de Provincie. - M.b.t. het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) is eind 2021 door het dagelijks bestuur ingestemd met een plan van aanpak om te komen tot besluitvorming in 2022 over de toekomstige bestuurlijke positie van het RHCe. M.b.t. Gulbergen, is een proces gestart om te komen tot een ontwikkeling van het gebied en een overdracht van eigendom, exploitatie en beheer aan een marktpartij. Dit proces loopt door in 2022.
In SGE verband: Binnen het thema ‘evenementen en voorzieningen’ is de gezamenlijke toekomststrategie voor regionale- en topvoorzieningen en evenementen (GROOTS) opgesteld en door de 9 afzonderlijke gemeenteraden vastgesteld. Vanuit het thema ruimte zijn acties gecoördineerd om te komen tot een verstedelijkingsakkoord met het Rijk. Binnen het thema wonen zijn diverse acties geïnitieerd en uitgevoerd om tot versnelling van de woningbouw te komen, in aansluiting op de woondeal met het Rijk en de provincie.
•
Triple Helix:
De triple helix heeft ook een bidbook opgesteld, bestaande uit 3 pijlers: innovatie/kennis, talent en woon- en leefklimaat. Dit heeft tot resultaten geleid. Zo is er in het coalitieakkoord van het Kabinet Rutte IV opgenomen dat de mainportstatus van Brainport Eindhoven verder wordt doorontwikkeld.
•
Regio Brainport:
Met impulsmiddelen uit de Regio Deal-projecten zijn onder ander de volgende projecten gerealiseerd: het Urban Sport Park Eindhoven is in mei 2021 in gebruik genomen, samen met de verbouwde skatehal Area 51 op Strijp-S. het Dedicated Conference Center, dat -als uitkomst van een aanbesteding- als Elysion Covention Center wordt gerealiseerd aan de Aalsterweg, nabij A2/N2. Duidelijk is ook dat Next Nature Network (NNN) zich met een futurelab vestigt in het Evoluon
•
Ruimtelijk Economisch Ontwikkel Strategie (REOS):
REOS heeft inmiddels zijn effect gehad in onder meer de opname van Internationale Knoop XL als grootstedelijke ontwikkellocatie in de Nationale Omgevingsvisie ( NOVI).
•
Global Goals:
Uit verschillende onderzoeken van bijvoorbeeld PwC en Morgenmakers is gebleken dat prioritering binnen de subsidieregeling Global Goals cruciaal is voor een succesvolle aanpak. Op basis hiervan zijn gesprekken met partijen uit de stad gevoerd om te komen tot een prioriteitenkeuze. Deze is door het college akkoord bevonden. Het streven is om deze prioriteitenkeuze te laten gelden voor de activiteiten die per 2023 in het kader van de subsidieregeling Global Goals zullen worden uitgevoerd. Alvorens zal deze prioriteitenkeuze in 2022 nog wel worden voorgelegd aan de nieuwe gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
•
Inwoners- en Overheidsparticipatie:
In september 2021 heeft de raad de Nota Inwoners- en overheidsparticipatie vastgesteld.
Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 11:40:49 met de export van 05/30/2022 14:14:49