Paragrafen

3g. Grondbeleid

Het identificeren en beheersen van de risico’s draagt er aan bij om de projecten binnen de (financiële) kaders te laten verlopen. De benodigde weerstandscapaciteit voor de risico’s van de projecten is licht gestegen van circa € 16,7 miljoen naar circa € 20,7 miljoen. We zien vooral een toename van projectspecifieke risico’s in de grondexploitaties Meerhoven en Stationsgebied.

Bij de berekening van de benodigde weerstandscapaciteit houden we rekening met:

  • De ontwikkeling van de nog te realiseren opbrengsten en rente in de grondexploitaties. Ervaring uit de afgelopen jaren heeft ons geleerd dat deze sterk afhankelijk zijn van marktontwikkelingen waar wij als Eindhoven geen invloed op hebben. Daarom rekenen we scenario’s uit om te bepalen wat lagere opbrengsten (5-15%), vertraging in realisatie (2-6 jaar) en hogere rente (0,5-1%) zou betekenen voor de verwachte resultaten van onze grondexploitaties.
  • Ook de ontwikkeling van de nog te realiseren kosten in de grondexploitaties. Het afgelopen jaar zijn we geconfronteerd met sterke kostenstijgingen en is het erg onzeker wat hoe de kosten zich de komende jaren zullen ontwikkelen. Daarom houden we bij het bepalen van de benodigde weerstandscapaciteit rekening met een kostenrisico. We hebben gerekend met twee scenario’s waarin de kostenstijging van het afgelopen jaar (8%) zich ook door zal zetten in 2022 en/of 2023.
  • Projectspecifieke risico’s. Deze bestaan hoofdzakelijk uit het risico op tegenvallende kosten, bijvoorbeeld als gevolg van sanering, archeologie of explosieven, en contractuele risico’s.
  • Het risico dat eerder teveel genomen tussentijdse winst moet terugvloeien naar de grondexploitatie.
  • De mogelijkheid om financiële effecten van het optreden van risico’s gedeeltelijk op te vangen binnen de verwachte resultaten van de projecten zelf voordat het weerstandsvermogen moet worden aangesproken.
Deze pagina is gebouwd op 06/03/2022 10:23:03 met de export van 05/30/2022 14:14:49