Taakvelden

6.72 Maatwerkdienstverlening 18-

In 2021 hebben we ons vooral gericht op:

Nieuwe contracten gespecialiseerde jeugdhulp:

Per 2022 zijn er binnen de gespecialiseerde jeugdhulp nieuwe contracten voor alle zorgvormen. Deze zijn  gebaseerd op de nieuwe visie op de gemeentelijke opdrachtgeversrol en de inkoopstrategie (het mono-multi model).

Meer opvang jeugdigen in gezinsgerichte setting:

In regionaal verband is het project pleegzorg uitgevoerd vanuit het transformatiefonds. Hiermee zijn verschillende pilots uitgevoerd, gericht op het werven van pleegouders en het ondersteunen en faciliteren van pleegouders. Daarnaast is geïnvesteerd in verblijfsvoorkomende methodieken, hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het initiatief Buurtgezinnen en Integraal Fact (iFact), waarmee wordt ingezet op het ondersteunen van kwetsbare kinderen en gezinnen in hun eigen omgeving.

Versterken regionale samenwerking:

In regionaal verband (regio Samen voor Jeugd) is een gezamenlijke ambitie geformuleerd en geïnvesteerd in het opstellen van een regionaal governance model. Met het verstevigen van de regionale samenwerking wordt ingezet op de borging van verschillende (jeugd)zorgfuncties, zorgvuldige transformatie en vermindering van bureaucratie.

Ontwikkelen beleid ter voorkoming van wachtlijsten jeugdhulp:

Er is gestart met het ontwikkelen van een aanpak  in het kader van het Deltaplan Jeugd, waarbij ingezet wordt op duurzame oplossingen waarmee we de wachttijden in de jeugdhulp willen verkorten in 2022.

Inzicht krijgen en acteren op gevolgen coronacrisis:

In 2021 is het programma jongeren en corona door de gemeenteraad vastgesteld en is een begin gemaakt met de uitvoering. De verschillende onderdelen van het plan zijn (en worden) samen met het onderwijsveld en andere stakeholders (jongerenwerk, jeugdhulpaanbieders) uitgewerkt naar concrete initiatieven. Met het programma wordt ingezet op het verkleinen van de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor jeugdigen. Naast de projecten die in 2021 zijn uitgevoerd zal een groot deel van de inzet vanuit dit programma in 2022 en 2023 geleverd worden.

Ontwikkeling Bovenregionaal Expertise Netwerk:

In 2021 is het Bovenregionaal Expertise Netwerk Brabant/Zeeland (BEN) ingericht en opgestart. Het BEN ondersteunt de regionale expertteams in Brabant en Zeeland bij het organiseren van de best passende hulp voor kinderen en jeugdigen tot 23 jaar met complexe én meervoudige én weinig voorkomende problematiek.

Deze pagina is gebouwd op 06/03/2022 10:23:03 met de export van 05/30/2022 14:14:49