Taakvelden

6.82 Geëscaleerde zorg 18-

In 2021 hebben we ons vooral gericht op:

Gecoördineerd contractmanagement van de gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering:

In de afgelopen jaren bleek het voor de gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming & jeugdreclassering steeds lastiger om goed personeel te vinden en te behouden. Dit resulteerde in voorjaar van 2021 tot het ongekende besluit van Jeugdbescherming Brabant en de William Schrikker Groep om geen nieuwe zaken meer aan te nemen. Met deze opnamestop ontstond een groot probleem voor gemeenten, wijkteams en op de eerste plaats voor de kinderen en hun ouders die toevertrouwd worden aan deze GI’s. Hier is in intensieve afstemming met de andere Brabantse jeugdzorgregio's en voorgenoemde partijen in gezamenlijkheid (snel) op geacteerd om te voorkomen dat kwetsbare kinderen tussen wal en schip zouden vallen. Het gecoördineerd contractmanagement van de vijf jeugdzorgregio’s in Brabant werd daarmee zeer beproefd en we zijn tevreden over de wijze waarop we hier in gezamenlijkheid invulling aan hebben gegeven. Zo is in de zomer van 2021 een crisisteam jeugdbescherming ingesteld, waarna we de wachttijden voor de inzet van een jeugdbeschermer in nieuwe zaken sinds september zagen teruglopen en tevens een duidelijke verbetering in de kwaliteit van dienstverlening zichtbaar was.
Het is niet in alle gevallen gelukt om tijdig een vaste jeugdbeschermer toe te wijzen. Dit is een landelijk erkend probleem. Wel is in alle gevallen de veiligheid van de kinderen in kaart gebracht. In geval van acute bedreiging is er  altijd direct een jeugdbeschermer ingezet. Uiteindelijk is de opnamestop bij de twee GI’s medio december 2021 beëindigd.

Vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen:

Het ‘toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’, ligt vooralsnog voor om als landelijke blauwdruk te worden beoordeeld en daarna in de jeugdzorgregio’s te worden geadopteerd ter implementatie. In 2021 heeft de gemeente Eindhoven kritisch gereageerd bij een consultatieronde. Het scenario maakt wat ons betreft op papier nog onvoldoende verschil met het systeem van jeugdbescherming zoals we dat nu hebben. We hebben ons namens de regio daarom in 2021 niet gemeld als belangstellende gemeente voor deelname aan een proeftuin. Daarbij speelde ook de crisis in de Brabantse jeugdbescherming een rol, waardoor GI’s, wijkteams en ook de gemeente onvoldoende capaciteit hadden om met een innovatief en creatief proces als een proeftuin bezig te zijn. Wel zijn de Brabantse jeugdhulpregio’s samen met de vier GI’s in 2021 gestart met het Brabants Plan van Aanpak. Het herstelplan van Jeugdbescherming Brabant en het opstellen van een regionale Verbeteragenda maken hier onderdeel van uit. De bovenregionale Verbeteragenda – die in 2022 moet worden vastgesteld –heeft als doel om op de meer lange termijn tot effectiever en aantrekkelijker vormen van jeugdbescherming te komen. Een deel van de afspraken uit deze verbeteragenda zullen gevolgen hebben voor de werkwijze van de GI’s. De kwaliteit die we nastreven met de verbeteragenda beschouwen we in het licht van de toekomstige werkwijze van de jeugdbescherming(sketen), de landelijke stip op de horizon.

Deze pagina is gebouwd op 06/03/2022 10:23:03 met de export van 05/30/2022 14:14:49